Gör om mig

Egot är stukat!

Måttet är rågat.

Något måste göras.

Antingen lägga av eller ta tag i problemet.

Det här är historien om min resa tillbaka till ett hyggligt golfspel tillsammans med vår Pro Ludvig Jexler.

Om mig som golfare: vänsterspelare som nyss passerat 50, tog grönt kort vid 30, spelade snabbt ner mig till 16-17 i handikapp. Några år med puttfrossa, småbarn och annat innebar mindre träning men fortfarande handikapp på 18-19. På senare år har det funnits mer tid till spel och träning men resultaten har lyst med sin frånvaro. Säsongen 2017 innebar i inga acceptabla 18-hålsrundor och en svidande årsrevision på 2 steg uppåt.

Mitt spel präglas av osäkerhet, två bra slag följs av ett katastrofslag, räddningen kan bli grymt bra, eller out. Kompenserar jag för att jag hookar så kommer en rejäl slice.

Nu tänker jag ta tag i golfen ordentligt under 2018 och se vad som kan åstadkommas med proffshjälp. Ludvig kommer att stötta mig och lägga upp ett träningsprogram med fokus på järnslag och chipp.

Du som är intresserad får möjlighet att följa vår resa via hemsida.

Kanske kan bloggen inspirera DIG att ta tag i ditt spel och ta hjälp utanför det där minsta möjliga som du gör varje år?

Ute är det sex minusgrader, snön ligger vit – nu kör vi!

Hälsningar Fredrik Roos

16 Februari - felsökning

Första träningspasset, en tidig fredagsmorgon..

Lektionen innehåll en videoanalys, med fokus på grunder.

Fredrik berättade om sina tidigare erfarenheter från denna härliga sport. Vad som är hans styrkor respektive svagheter, för att sedan måla upp en realistisk målbild.

Ex nedan:

- "Billiga misstag,  Spelet med järnklubborna fungerar inte, hyfsad längdkontroll, samt hitta tillbaka till sin naturliga draw" (en boll som skruvar från vänster till höger) - Fredrik är vänsterspelare.

Analys:

Det är nödvändigt att korrigera uppställningen, till en något mer upprät position. Nedan följer några rader om varför vi gör denna korrigering.

1. Skapa en mer nedåtgående klubba mot bollen.

2. Ett brantare och mindre skiftande svingplan.

3. På sikt slå längre

Vid alla svingar och slag som utfördes bevakades även balansen.

Nu är vi igång! #taggad #brytanerförattbyggaupp

6 Mars - repetition och nästa steg?

Då var det dags igen - RangeCenter

Reflektionen över första passet - "det börjar kännas bekvämare att stå närmare bollen.

Vi säkerställde att grunderna som bearbetades pass nr 1 fortfarande utfördes korrekt, trots att Fredrik drabbats av en eländig "mancold" sedan första träningspasset har han lyckats konservera det mesta mycket bra!

Uppgiften var att svinga med eller utan boll med den "nya" uppställningen. Och inte ta i mer än 60-70%.

Detta passet bestod av flertalet slag i simulatorn, med fokus på svingspår/svingriktning.

21 mars - när kommer våren?

Vädret med ständiga minusgrader är begränsande, att slå iskalla bollar med kalla händer ger inte direkt feeling.

Tur då att vi har vårat range-center där det finns möjlighet att träna på flera olika sätt!

Jag har steg för steg accepterat att räta upp kroppen och placera bollen närmare kroppen vilket leder till att min sving inte kommer lika mycket inifrån-ut. Det syns tydligt att jag har fått igång höftrotationen och min avslutning är stabilare. Fortfarande händer det  att jag stressar i vändningen, kommer fel och försöker kompensera med handlederna.

Nästa steg blir nu att jobba mindre med handlederna och låta höftrotationen skapa kraften. De senaste slagen såg lovande ut med längre slag trots mindre snärt!

11 April - våren är här?

Äntligen lite vårvärme!

Tre gånger under mars dök det upp premiärbilder från tidigare års rundor på Särö Open, sol och grönt. Så tittade jag ut genom fönstret där det var snö och minusgrader..

Kalla besök på World of Golf, Hamras inglasade range och ytterligare något pass i range-centret har genomfört under mars.

På påsk var jag bortrest och hade dessutom ont i ryggen.

Jag har haft känslan av att teoretiskt veta hur jag ska slå min nya sving men jag har inte fått till det på träning.

Förrän nu?

Körde ett pass med Ludde i går och det kändes riktigt bra, inklusive att slå från gräs igen.

Ikväll har jag varit nere igen och övat på träningsområdet och rangen och nu känns det som det släpper och börjar bli stabilt!

Till helgen blir det premiär på banan, jag ser mig själv stabilt uppvriden efter en avslutad sving, hoppas det fortsätter så!

Fredrik