Gör om mig

1 Mars 2018:

Egot är stukat!

Måttet är rågat.

Något måste göras.

Antingen lägga av eller ta tag i problemet.

 

Det här är historien om min resa tillbaka till ett hyggligt golfspel tillsammans med vår Pro Ludvig Jexler.

Om mig som golfare: vänsterspelare som nyss passerat 50, tog grönt kort vid 30, spelade snabbt ner mig till 16-17 i handikapp. Några år med puttfrossa, småbarn och annat innebar mindre träning men fortfarande handikapp på 18-19. På senare år har det funnits mer tid till spel och träning men resultaten har lyst med sin frånvaro. Säsongen 2017 innebar i inga acceptabla 18-hålsrundor och en svidande årsrevision på 2 steg uppåt.

Mitt spel präglas av osäkerhet, två bra slag följs av ett katastrofslag, räddningen kan bli grymt bra, eller out. Kompenserar jag för att jag hookar så kommer en rejäl slice. 

Nu tänker jag ta tag i golfen ordentligt under 2018 och se vad som kan åstadkommas med proffshjälp. Ludvig kommer att stötta mig och lägga upp ett träningsprogram med fokus på järnslag och chipp.

Du som är intresserad får möjlighet att följa vår resa via hemsida.

Kanske kan bloggen inspirera DIG att ta tag i ditt spel och ta hjälp utanför det där minsta möjliga som du gör varje år?

Ute är det sex minusgrader, snön ligger vit – nu kör vi!

Hälsningar Fredrik Roos

16 Februari - felsökning

Första träningspasset, en tidig fredagsmorgon..

Lektionen innehåll en videoanalys, med fokus på grunder.

Fredrik berättade om sina tidigare erfarenheter från denna härliga sport. Vad som är hans styrkor respektive svagheter, för att sedan måla upp en realistisk målbild.

Ex nedan:

- "Billiga misstag,  Spelet med järnklubborna fungerar inte, hyfsad längdkontroll, samt hitta tillbaka till sin naturliga draw" (en boll som skruvar från vänster till höger) - Fredrik är vänsterspelare.

 

Analys:

Det är nödvändigt att korrigera uppställningen, till en något mer upprät position. Nedan följer några rader om varför vi gör denna korrigering.

1. Skapa en mer nedåtgående klubba mot bollen.

2. Ett brantare och mindre skiftande svingplan.

3. På sikt slå längre

Vid alla svingar och slag som utfördes bevakades även balansen.

 

Nu är vi igång! #taggad #brytanerförattbyggaupp

 

 

 

6 Mars - repetition och nästa steg?

Då var det dags igen - RangeCenter

 

Reflektionen över första passet - "det börjar kännas bekvämare att stå närmare bollen.

Vi säkerställde att grunderna som bearbetades pass nr 1 fortfarande utfördes korrekt, trots att Fredrik drabbats av en eländig "mancold" sedan första träningspasset har han lyckats konservera det mesta mycket bra!

Uppgiften var att svinga med eller utan boll med den "nya" uppställningen. Och inte ta i mer än 60-70%.

Detta passet bestod av flertalet slag i simulatorn, med fokus på svingspår/svingriktning.

 

21 mars - när kommer våren?

Vädret med ständiga minusgrader är begränsande, att slå iskalla bollar med kalla händer ger inte direkt feeling.

Tur då att vi har vårat range-center där det finns möjlighet att träna på flera olika sätt!

Jag har steg för steg accepterat att räta upp kroppen och placera bollen närmare kroppen vilket leder till att min sving inte kommer lika mycket inifrån-ut. Det syns tydligt att jag har fått igång höftrotationen och min avslutning är stabilare. Fortfarande händer det  att jag stressar i vändningen, kommer fel och försöker kompensera med handlederna.

Nästa steg blir nu att jobba mindre med handlederna och låta höftrotationen skapa kraften. De senaste slagen såg lovande ut med längre slag trots mindre snärt!

 

 

11 April - våren är här?

Äntligen lite vårvärme!

Tre gånger under mars dök det upp premiärbilder från tidigare års rundor på Särö Open, sol och grönt. Så tittade jag ut genom fönstret där det var snö och minusgrader..

Kalla besök på World of Golf, Hamras inglasade range och ytterligare något pass i range-centret har genomfört under mars.

På påsk var jag bortrest och hade dessutom ont i ryggen.

Jag har haft känslan av att teoretiskt veta hur jag ska slå min nya sving men jag har inte fått till det på träning.

Förrän nu?

Körde ett pass med Ludde i går och det kändes riktigt bra, inklusive att slå från gräs igen.

Ikväll har jag varit nere igen och övat på träningsområdet och rangen och nu känns det som det släpper och börjar bli stabilt!

Till helgen blir det premiär på banan, jag ser mig själv stabilt uppvriden efter en avslutad sving, hoppas det fortsätter så!

Fredrik

1 Maj - årets första runda

Årets första 18-hålsrunda är genomförd på Gräppås golfbana, efter en natt med 15mm regn och vattenfyllda fairways försvann förhoppningarna om resultat ganska omgående. Efter senaste uppdateringen så har jag jobbat med att svinga igenom ordentligt.

100 metersslag på övningsfältet har känts bra men några niohålsrundor på Särö har mest gett frustration. Fram tills idag då jag äntligen började få in känslan efter några hål i det långa spelet. Jag behöver fortsätta med att sätta ”vändningen” i svingen så jag får en tydligare riktning på slagen. Om tre veckor så åker jag till Landskrona för två dagar med gubbarna från Blekinge, till dess behöver allt bli bättre- än finns det hopp!

12 Maj - Nu vänder det?!

Förra söndagen spelade vi nio hål på Särö Open, några bra slag men inga poäng att skriva om. Tvivlen började komma att det ska fortsätta att vara så här trögt att få ihop det. En timmes träning i tisdags följdes upp med en timme på banan med Ludde i onsdags före styrelsemöte. Jag kan inte påstå att jag var jättenöjd efteråt men ändå att jag var på rätt väg, Ludvig är alltid positiv!

Mer träning i går på Skaftö med nya fina bollar och framförallt min driver fungerade bra.

Idag har jag spelat Lycke GK med mina föräldrar i strålande sol och perfekta förutsättningar. Och visst fick jag till en socket och några treputtar men också fem par vilket jag knappt lyckats med hittills i år. Min driver satt där den skulle också idag, bollträffen var riktigt bra, tyvärr även i bunkern.. Nu börjar jag verkligen tro på resultat ner mot 90 igen där jag vill vara. Några veckor kvar till Landskrona-helgen som jag ser fram emot!

Soliga hälsningar Fredrik

27 Maj - Landskrona

27 Maj,

Den länge emotsedda golfhelgen i Landskrona är nu över. Lite träning i veckan och några niohålsrundor hemma gav känslan av att det skulle kunna bli en trevlig helg. Och det blev det väl på många sätt men inte golfmässigt. Starten i fredags på Erikstorps-banan vill jag snabbt glömma. En sky-ad drive följt av några taskiga slag och hej hopp, två socket på de tre första hålen och sen var mitt självförtroende under sulorna på mina nya skor. Efter fyra hål så stabiliserade jag spelet på bogies fram till tian där eländet började igen. Lördagen innehöll allt från tryckande hetta till åska och ösregn där temperaturen föll 10 grader och ja, regnjackan låg i bilen. Jag ska inte nämna några siffror men jag gjorde inget par på 36 hål, och då gjorde jag ändå fyra på Lycke häromveckan. Jag tacka Anders och Karlshamnsgänget för en trevlig helg om än lite avkortad för min del. Nu avslutar vi våren i den här projektet och jag ska ta två veckor utan golf när vi reser på tidig semester. Sen får det bli nya tag!

Fredrik

19 Juni

Frustration!

Träningen går bra, efter 10 dagar på rivieran kom jag tillbaks med nya krafter. Förra veckan hade jag en lektion med Ludde och vi mätte av några mätvärden i studion. Jag är fortfarande lite inifrån och ut men inte alls så mycket som tidigare. När jag slår igenom ordentligt så slår jag också 10% längre utan att använda handlederna. Jag har också tränat närspel, inspel och pitchar på vårt fina övningsområde och det känns riktigt bra.
MEN
Sen går jag ut på banan..
Nio hål på Open i helgen och 18 på Albatross igår visar massor av missade slag och några få fullträffar, resultatet gör de flesta gråtfärdiga. Kommentaren från mina medspelare är att jag inte svingar igenom, det som funkar så bra under träning!
Jag vet ju hur jag ska göra, nu handlar det om att spela mig tillbaka till självförtroende.
Tills vidare njuter vi av vädret och snabba greener!
/Fredrik

Rotation & Höger hand - 10 oktober

Vi har under året jobbat med min sving så att klubban inte kommer mycket inifrån och ut utan ett rakare svingplan som för mig nästan känns som en slice. Vi har jobbat på att svinga igenom ordentligt, mitt största problem har varit att jag slutar svinga efter bollträff när jag blir osäker. Vi har också justerat min stans till en smalare uppställning och en rakare rygg med brantare skaftvinkel. Vi vill också att min baksving inte hamnar långt ner bakom ryggen. 
Vi har även justerat höger hand (övre handen), till ett något "svagare" grepp, för att klubbbladet skall matcha bättre med de ovan nämnda punkterna.
 
I teorin och på övning fungerar detta väldigt bra, jag vet VAD jag ska göra. Att få ihop det under 18 håls spel är en annan sak. Senaste 18-hålsrundan på Forsgården visade att jag kunde slå igenom som jag vill med generellt bra utslag och transportslag. Resultaten för året har inte blivit som jag önskade men med mer träning och en sving som sitter i muskelminnet även när jag spänner mig, de kommer! 
 
Jag täckte upp och var med i några H50-matcher efter semestern, det var kul och det är lärorikt att spela slagspel utan handikapp. Fler tävlingar på det sättet sänker kanske inte handikapp men gör mig garanterat till en bättre golfare!
Nästa helg är det planerat en del golf med vänner, därefter så är det dags att avrunda den här säsongen. Jag tackar Ludde för pepp och coachning och ser fram emot lite finjustering inför nästa säsong. Jag kan rekommendera alla som vill ta tag i sin golf att ta en diskussion med vår PRO. Jag vill också tacka Klubben och styrelsen som uppmuntrade till att dokumentera det här äventyret.
 
Svinga lugnt så ses vi därute, eller inne!
Hälsningar Fredrik